Energija

Energetski certifikat nekretnine

Energetski certifikat je dokument kojim se predočavaju energetska svojstva zgrade, a sadrži sva obilježja energetskih svojstava zgrade – opći podaci o zgradi, energetski razred zgrade, podatke o termotehničkim sustavima (grijanje, klima, kvaliteta zidova i sl.). Energetski certifikat može izdati samo ovlaštena osoba.

Propisima o energetskom certificiranju zgrada prodavatelji (vlasnici) nekretnina dobili su obveze čije neispunjenje može rezultirati novčanom kaznom. Od 01.07.2013. zgrade (obiteljske kuće, obiteljske vile, kuće za odmor…) odnosno njihove samostalne uporabne cjeline (stanovi i poslovni prostori) moraju imati energetski certifikat prije prodaje.

Ukoliko se oglas za prodaju zgrade, stana, poslovnog prostora, objavljuje u medijima, tada je potrebno u oglasu navesti energetski razred. Kupac zgrade, odnosno njezinog posebnog dijela (stana) ima pravo uvida u energetski certifikat prije sklapanja ugovora o kupoprodaji.

Odredbom članka 29. stavka 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (NN 55/12) propisano je da će se fizička osoba u svojstvu vlasnika kazniti novčanom kaznom u iznosu od 10.000,00 kuna ako ne osigura energetski certifikat zgrade ili njezinog dijela kod prodaje. U slučaju da vlasnik nekretnine ne osigura energetski certifikat zgrade, stana ili poslovnog prostora prilikom prodaje, kupac može podnijeti prijavu Državnom inspektoratu.

Novi Zakon o gradnji (NN153/13), čije odredbe su stupile na snagu 01.01.2014. god., između ostalog predviđa i novčanu kaznu od 15.000,00 kn za pravnu osobu vlasnika nekretnine, odnosno 5.000,00 kn za fizičku osobu ukoliko u oglasima za prodaju koji se objavljuju u medijima ne izraze energetsko svojstvo zgrade ili njezinog posebnog dijela (stana). Istim zakonom propisuju se odgovornost i novčane kazne agencijama za promet nekretninama ukoliko u medijima oglase prodaju nekretnine bez navođenja energetskog svojstva zgrade odnosno stana.

Svi vlasnici nekretnina trebaju riješiti pitanje energetskog certifikata, pa vas pozivamo da nam se obratite kako bismo vam pomogli u postupku njegova ishodovanja.

Compare listings

Compare