Lokacije u Istri

Žminj

Žminj je gradić u središtu Istre koji je u prapovijesti bio naseljen kao gradina. Grad je okružen prirodnim ljepotama, livadama, vinogradima, poljima i šumama. Žminj se nalazi na dobroj lokaciji jer je prometno dobro povezan sa svim dijelovima Istre, obalom i unutrašnjošću.

Klima ovog kraja je sredozemna klima s toplim i sunčanim ljetima, i blagim zimama.

Žminj je poznat po agroturizmu s izvornom istarskom gastronomijom i po netaknutoj prirodi u kojoj su najpopularnije aktivnosti pješačenje i biciklizam. Posjetitelji područja mogu obići i brojne znamenitosti: crkve, groblja, freske i kapelice. Osim po agroturizmu, ovo područje zanimljivo je i po razvoju selektivnog turizma (kulturni turizam, vjerski turizam, znanstveni turizam, rekreativni turizam).

Vodnjan - Dignano

Vodnjan je mali grad na jugozapadu Istre koji je u rimsko doba nosio naziv Vicus Attinianum. Grad ima srednjevjekovni izgled, a u njemu se nalaze poznate crkve: župna crkva Sv. Blaža čiji zvonik je najviši u Istri i u kojoj se nalaze mumificirana tijela svetaca, Gospa od Karmela, crkva Sv. Jakova, crkva Sv. Katarine i crkva Sv. Marije Traverse. Jedna od karakteristika ovog područja su i kažuni, okrugle poljske građevine koje su građene u tehnici suhozidom, od prirodnog kamena i bez prozora, a koje su služile kako skloništa i spremišta alata, te su označavale i vlasništvo zemlje.

Tlo i klima Vodnjana oduvijek su vrlo pogodni za poljoprivredu, posebice maslinarstvo i vinogradarstvo, pa je Vodnjan poznat po svojim vinima i maslinovom ulju.

Na području Vodnjana nalaze se naselja Peroj (ribarsko selo okruženo morem, vinogradima i voćnjacima), Barbariga (poznata po turističkom naselju) i Galižana – Gallesano (jedno od najstarijih mjesta na području Istre čiji se mještani bave poljoprivredom, prvenstveno tradicionalnih kultura, vinove loze i masline, te stočarstvom i turizmom). Vodnjan nije daleko od lijepih plaža, pa stanovnici i posjetitelji Vodnjana mogu otići na plaže u Puli, Fažani ili Peroju.

Rovinj - Rovigno

Rovinj je grad na zapadnoj obali Istre koji je jedan od najznačajnijh turističkih centara regije. Grad se prvi put spominje u vrijeme Rimskog carstva kao Castrum Rubini, koji se nalazio na mjestu današnje crkve Sv. Eufemije. Rovinj ima bogatu povijest o kojoj svjedoče brojne znamenitosti: kamenom popločane ulice, renesansni bedemi, crkva Sv. Eufemije, Franjevački samostan, krstionica Sv. Trojstva, itd.

Grad je danas poznat po brojnim hotelima, kampovima i drugim turističkim objektima, arhipelagu s mnoštvom otočića, prekrasnim plažama i brojnim aktivnostima za turiste i domaće stanovništvo (vodeni sportovi, slobodno penjanje, paintball, itd.).

U blizini Rovinja nalazi se Limski zaljev koji je poznat kao uzgajalište školjki i koji ima status zaštićenog krajolika, a na čijoj se sjevernoj strani nalazi stijena pogodna za free climbing.

Pula - Pola

Pula je najveći grad Istarske županije koji se nalazi na jugozapadnoj obali istarskog poluotoka. Povijest grada dulja je od 3000 godina. Za vrijeme rimskog carstva grad je nosio naziv Colonia Pietas Iulia Pola, a iz tog vremena u gradu su ostale brojne znamenitosti: amfiteatar, slavoluk Sergijevaca, Augustov hram, Dvojna vrata, itd.

Grad se nalazi na unutrašnjoj strani zaljeva i dobro zaštićene luke. Pula je poznato turističko odredište, prvenstveno zbog svoje mediteranske klime s blagim zimama i toplim ljetima, prirodnom okolišu, čistom moru, dobroj prometnoj povezanosti i bogatoj povijesti. Grad ima veliku turističku ponudu: hotele, apartmanska naselja, kampove, privatne apartmane, nautičke marine, turistička naselja i dr.

Obzirom da je Istra poznata po svojoj gastronomiji – vinima, maslinovom ulju, pršutu, sirevima i dr. delicijama, sve te proizvode moguće je pronaći u ponudi pulskih restorana, konoba i dr. ugostiteljskih objekata.

Pulsko gospodarstvo većinom se temelji na brodograđevnoj industriji (brodogradilište Uljanik), proizvodnim djelatnostima (cement, staklo, tekstilna i prehrambena industrija, građevinarstvo) i turizmu.

Poreč - Parenzo

Poreč je grad na zapadnoj obali Istre, koji se nalazi u luci koju štiti otočić Sveti Nikola. Grad je star gotovo dvije tisuće godina kad je ovdje sagrađen rimski castrum. Stari dio grada sačuvao je raspored ulica starorimskog castruma, te se u njemu nalaze izvorne glavne ulice Dekumanus i Cardo Maximus.

U Poreču se nalazi brojne znamenitosti od kojih je najznačajnija Eufrazijeva bazilika iz 5. stoljeća, koju je UNESCO zaštitio kao spomenik svjetske baštine.

Danas je Poreč poznato turističko odredište koje karakterizira blaga klima, netaknuta priroda i prekrasne plaže. U blizini grada nalaze se brojni hoteli, plaže, kampovi, marine, trgovački centri, igrališta, zabavne i rekreativne aktivnosti.

Grad nudi brojne kulturne, sportske, gastronomske i druge aktivnosti tijekom cijele godine, a naročito ljeti kad ga posjećuju turisti smješteni u okolici.

Pazin

Pazin je administrativno sjedište Istarske županije, grad koji se nalazi u središtu istarskog poluotoka i koji je dobro povezan s ostalim dijelovima Istre.

Grad se prvi put spominje u povijesti kao Pazinska utvrda (Castrum Pisinum). Pazin ima bogatu povijest koja odražava povijest cijele Istre. U njemu se nalaze i znamenitosti iz raznih kulturnih razdoblja: Pazinski kaštel, župna crkva Sv. Nikole, stara Pazinska gimnazija, Franjevački samostan, Biskupsko sjemenište.

Ispod zidina pazinskog kaštela nalazi se Pazinska jama, mjesto gdje završava nadzemni tok rijeke Pazinčice i gdje ona nastavlja teći podzemljem.

Premda se grad nalazi u kontinentalnoj Istri, on je svega 30 km udaljen od turističkih središta na obali mora. Ovo područje karakterizira kontinentalna klima s vrućim ljetima.

Stanovništvo Pazina i okolice bavi se poljoprivredom, vinogradarstvom, tekstilom, preradom i obradom kamena.

Compare listings

Compare